Friday, April 06, 2012

APA YANG KITA DAPAT? KITA JANGAN JADI BODOH..

(komen ini saya tujukan khas kepada diri saya sendiri dan sesiapa yang membaca. terima kasih kerana membaca)


TAK KIRA LAH KITA SOKONG PARTI MANA PUN, DIHARAP JANGANLAH KITA TERJEBAK MENJADI PENYOKONG YANG BANGANG, HIPOKRIT DAN MEMBUTA TULI SAHAJA. KITA SEMUA DIKURNIAKAN AKAN FIKIRAN YANG WARAS OLEH ALLAH. GUNAKANLAH SEBAIK MUNGKIN DAN JANGAN JADI BINGAI DAN SAMPAI TAK BOLEH NAK BERFIKIR LOGIK DAN MUNASABAH GARA-GARA ANGKARA TERLAMPAU FANATIK DAN TAKSUB TERHADAP PARTI DAN PEMIMPIN.

ANDA SEMUA ORANG YANG BIJAK PANDAI. ANDA SEMUA SUDAH DEWASA. ANDA SEMUA CERDIK BERHUJAH DALAM LAMAN SOSIAL. ANDA SEMUA BERPENDIDIKAN TINGGI DAN BERHEMAH. ANDA SEMUA BERKEDUDUKAN DAN BERPENDAPATAN BAIK UNTUK MENYARA DIRI DAN KELUARGA. ANDA SEMUA MEMANG HEBAT.

PERSOALANNYA MENGAPA HENDAK BERGADUH DAN HENTAM MENGHENTAM MENEGAKKAN PEMIMPIN DAN PARTI ANDA ITU BAIK-BAIK BELAKA?. BODOHNYA ANDA KERANA SANGGUP BACKING PARTI ANDA DAN PEMIMPIN KESAYANGAN ANDA SEMATA-MATA KERANA TAKSUB TERHADAP PARTI DAN BUSUK HATI DAN MENYAMPAH TERAMAT SANGAT KEPADA PARTI LAWAN ANDA. APA YANG ANDA DAPAT?. PEMIMPIN ITU KENALKAH ANDA?.

BERHUJAH DAN KOMEN MENGALAHKAN TOK GURU DAN AHLI POLITIK. SEDARILAH PEMIMPIN YANG ANDA PERKATAKAN, PARTI YANG ANDA SANJUNG DAN AGUNGKAN TIDAK PANDANG PUN APA SAHAJA HUJAH ANDA DALAM LAMAN SOSIAL. MALAH MEREKA SEBENARNYA TERAMAT SUKA DAN SANJUNG ANDA SEMUA BERGADUH SESAMA SENDIRI KERANA BAGI MEREKA ANDALAH PENGIKUT SETIA MEREKA YANG BANGANG DAN BODOH.

MEREKA HANYA MENGHARAPKAN ANDA MENGUNDI PARTI MEREKA DALAM PRU13 NANTI. ITU PUN JIKA ANDA SUDAH LAYAK DAN MENDAFTAR SEBAGAI PENGUNDI. SELEPAS PRU, ANDA SEMUA DIABAIKAN.

ANDA INGAT PEMIMPIN YANG ANDA AGUNGKAN ITU MEMBACA KE KOMEN ANDA?. ANDA INGAT PARTI YANG ANDA FANATIKKAN SANGAT TU HARGAI ANDA DAN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KERANA POSTING DAN KOMEN ANDA MENYOKONG DAN COVER PARTI DARIPADA SERANGAN PENYOKONG PARTI LAWAN?.

TAHUKAH ANDA PEMIMPIN ATASAN PARTI SOKONGAN ANDA ITU SEKARANG INI SEDANG SIBUK MENGATUR STRATEGI UNTUK MENANG DALAM PILIHAN RAYA?. PEMIMPIN ATASAN PARTI SOKONGAN ANDA SEDANG SIBUK MENCARI DANA UNTUK PERBELANJAAN PILIHAN RAYA. MEREKA JUGA SEDANG SIBUK MENGATUR STRATEGI DAN PROPAGANDA UNTUK MEMBODOHKAN PENGIKUT FANATIK MEREKA UNTUK DITUNJUKKAN KEPADA SELURUH NEGARA BAHAWA MEREKA MASIH LAGI BERPENGARUH DAN MEMPUNYAI RAMAI PENYOKONG.

PEMIMPIN ATASAN PARTI SOKONGAN ANDA JUGA SEDANG SIBUK MENYUSUN SIAPA CALON YANG BAKAL BERTANDING. PEMIMPIN ATASAN POLITIK SOKONGAN ANDA JUGA SEDANG SIBUK MENGUMPUL HARTA KEKAYAAN. MANALAH TAHU KALAU KALAH PRU NANTI, DAH TIDAK ADA PROJEK YANG NAK DIKOMISYENKAN. INILAH MASA NYA MENYUSUN STRATEGI UNTUK POKET MEREKA SENDIRI. APA YANG ANDA DAPAT?.

PEMIMPIN DI PERINGKAT KAWASAN PULA CUBA MENONJOLKAN DIRI BAHAWA MEREKA AMAT SETIA KEPADA PARTI DAN BOLEH BEKERJA. DISAMPING MEMBUAT PROGRAM-PROGRAM MEMBODEK PEMIMPIN TERTINGGI PARTI, MEREKA JUGA CUBA SHOW OFF KEPADA PEMIMPIN TERTINGGI BAHAWA KAWASAN MEREKA MENYOKONG KUAT PARTI DAN HARAPAN MENANG MEMANG ADA. MEREKA INI SANGGUP MENJADI YES MAN DAN APA YANG DIPERKATAKAN OLEH PEMIMPIN TERTINGGI SEMUANYA BETUL 100% WALAUPUN DARI SEGI LOGIK DAN AKAL FIKIRAN YANG WARAS MENGARUT BELAKA. TUJUANNYA SATU SAHAJA - MENGHARAPKAN JADI CALON PARTI DI PRU13 NANTI. APA YANG ANDA DAPAT?

MEREKA SIBUK UNTUK DIRI MEREKA SENDIRI AGAR DICALONKAN DI DALAM PRU13 NANTI. MEREKA SIBUK BERBAIK-BAIK DENGAN RAKYAT DI KAWASAN MASING-MASING AGAR MENGUNDI MEREKA SEMULA. SEMATA-MATA HENDAKKAN UNDI. LEPAS PILIHAN RAYA BATANG HIDUNG PUN YAK NAMPAK.

MEREKA JUGA SANGGUP MENGGUNAKAN PERKARA-PERKARA KARUT DAN TAHYUL. MASA INILAH BOMOH DALAM DAN LUAR NEGARA MEMBUAT DUIT. GUNA BOMOH NUTUK MENARIK PERHATIAN PEMIMPIN ATASAN AGAR DIRI MEREKA DICALONKAN.

PADA MEREKA KOMEN ANDA DALAM LAMAN SOSIAL ADALAH BONUS BAGI MEREKA. TAK PERLU KELUAR BELANJA BESAR UNTUK MENCARI PENYOKONG PARTI. PADA MEREKA PENYOKONG FANATIK DALAM ALAM SIBER CUKUP MENGEMBIRAKAN MEREKA. ADAKAH ANDA AHLI PARTI MEREKA?. ADAKAH PEMIMPIN PARTI SOKONGAN ANDA MENGHANTAR PRIVATE MESEJ KEPADA ANDA UNTUK MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KRPADA ANDA KERANA POSTING ANDA YANG BERAPI-API ITU? APA YANG ANDA DAPAT?

JIKA ANDA SUDAH MENDAFTAR SEBAGAI PENGUNDI, TUNAIKAN LAH TANGGUNGJAWAB ANDA SEBAGAI PEMILIH. PILIHLAH SIAPA YANG ANDA SUKA SEBAGAI WAKIL ANDA DI DEWAN UNDANGAN NEGERI DAN WAKIL ANDA DI DEWAN RAKYAT. YANG PASTI AKAN ADA PARTI YANG ANDA SOKONG TIADA DI DALAM KERTAS UNDI. YANG PASTI TIADA NAMA PARTI PAKATAN RAKYAT DALAM KERTAS UNDI ANDA. JIKA ANDA PENGUNDI DI KAWASAN BUKIT BINTANG, YANG PASTI PARTI YANG ANDA PANGKAH ADALAH SAMA ADA DAP, BN ATAUPUN BEBAS KALAU ADA. YANG PASTI DI BUKIT BINTANG TIADA PARTI KESAYANGAN ANDA - PKR ATAU PAS DALAM KERTAS UNDI ANDA. SO, HAMPEHLAH ANDA MACAM NAK RAK SUPPORT GILA PKR ATAU PAS DAN KEMUDIAN PANGKAH DAP. SEBAB TAK MUNGKIN ANDA PANGKAH BN KAN..

SERUPA JUGAK JIKA ANDA DI SHAH ALAM. YANG PASTI BERTANDING IALAH BN DAN PAS. ANDA PENYOKONG PKR NAK UNDI SIAPA YE..

OK.. DAP, PAS DAN PKR DUDUK SAMA MEJA DALAM PAKATAN RAKYAT YANG TIDAK BERDAFTAR TU. TETAPI KENA INGAT. POLITIK ADALAH SENI SERBA KEMUNGKINAN. SIAPA TAHU ESOK LUSA PAS KELUAR PAKATAN RAKYAT?. APAMACAM?. APA YANG ANDA DAPAT?.

JIKA HENDAK BERPOLITIK BIARLAH BERPADA-PADA. POLITIK SENI SERBA KEMUNGKINAN. ANDA DAN KAWAN ANDA BERTEGANG URAT MEMPERTAHANKAN IDEOLOGI POLITIK ANDA. ANDA AKAN KECEWA APABILA NAJIB DAN ANWAR BOLEH BORAK-BORAK MINUM TEH BERSAMA. ELIZABETH WONG BOLEH PERGI KARAOKE BERSAMA NOH OMAR. MAT SABU BOLEH MAIN GOLF DENGAN HISHAMUDDIN. RONNIE LIU BOLEH LEPAK TENGOK LIVE BAND DGN ZIN BADAK DI CROSSROAD CONCORDE. TIDAK MUSTAHIL SEMUANYA ITU KERANA POLITIK ADALAH SENI SEGALA KEMUNGKINAN.

JIKA ANDA TIDAK PANDAI BERBOHONG, TIDAK PANDAI MENABUR JANJI, TIDAK PANDAI DAPAT PROJEK, TIDAK PANDAI POLITIK WANG, TIDAK PANDAI BERLAKON, TIDAK PANDAI HIPOKRIT, LEBIH BAIK JANGAN BERPOLITIK. SEBABNYA JIKA ANDA HENDAK BERJAYA DALAM POLITIK DAN MENJADI PEMIMPIN POLITIK, TIDAK KIRA APA PARTI PUN, NILAI-NILAI 'MURNI' TERSEBUT KENA ADA. JIKA TIDAK, BAIK ANDA LUPAKAN SAHAJA POLITIK DAN TUNAIKAN SAHAJA TANGGUNGJAWAB ANDA DI HARI MENGUNDI NANTI. PANGKAHLAH SIAPA SAHAJA YANG ANDA SUKA SEBAB SIAPA SAHAJA YANG MENANG NANTI, KEHIDUPAN KITA TETAP SEBEGINI. SIAPA YANG MENANGPUN, APA YANG KITA DAPAT?..LETIH AJE...

1 comment:

@in totet said...

suke post yg ni...