Thursday, March 29, 2012

ANWAR IBRAHIM YANG PERNAH AKU KENALI...

SEKITAR TAHUN 1983, AKU BELAJAR KELAS MALAM DI YAYASAN ANDA LEMBAH PANTAI SEBAGAI PERSEDIAAN UNTUK AMBIL HSC. ANWAR PADA MASA ITU ADALAH PRESIDEN ABIM DAN PENGASAS YAYASAN ANDA. KETERAMPILAN DENGAN MEMAKAI BAJU PUTIH CEKAK MUSANG, BERSELUAR HITAM DAN BRIEF CASE HITAM.. ITULAH PERSONALITI ANWAR.


ANWAR SUKA BERSELOROH BILA MINUM BERSAMA DI RESTORAN DI TINGKAT BAWAH Y.A (LUPA DAH NAMA RESTORAN TU). ANTARA ORANG KUAT ANWAR PADA MASA ITU IALAH DATO' FUAD HASSAN(BEKAS ADUN SELANGOR DAN SEKARANG KETUA PENGARAH JASA), DATO' SAIFUDDIN ABDULLAH (SEKARANG TIMBALAN MENTERI PENGGAJIAN TINGGI), HJ KAMARUDDIN JAAFAR (SEKARANG AHLI PARLIMENT PAS), ISHAK SIDIN(DENGAR CERITA PENSYARAH DI UNIVERSITI MALAYA) DAN USTAZ MALIK (TAK TAHU DI MANA BELIAU SEKARANG). MEREKA INI ADALAH TENAGA PENGAJAR KEPADA PELAJAR-PELAJAR YANG MENGAMBIL HSC.


SELAIN SERIUS BERKATA-KATA TENTANG ISLAM DAN BELIA, BELIAU JUGA SERING BERGURAU DENGAN PELAJAR SAMBIL BERKATA-KATA MENIRU LENGGOK SUARA P.RAMLEE.


SEMEMANGNYA KETRAMPILAN ANWAR PADA MASA ITULAH YG MENYEBABKAN Y.A MELIMPAH-LIMPAH PELAJARNYA DAN ANTARA SEKOLAH SWASTA YANG PALING POPULAR DI KUALA LUMPUR.


10 TAHUN SELEPAS ITU (1993), SEKALI LAGI AKU BERTEMU DENGAN ANWAR. ABAH KETIKA ITU ADALAH AHLI PARLIMEN TANJONG KARANG. KERAP JUGALAH SAYA KE PARLIMEN MENGGUNAKAN PAS PEMERHATI UNTUK MENYAKSIKAN SENDIRI PERSIDANGAN PARLIMEN.


TERSEREMPAK DENGAN ANWAR DI LOBI PARLIMEN, SAYA MENEGUR BELIAU. INGATANNYA MASIH KUAT DENGAN MENEPUK-NEPUK BAHU SAYA, DAN BERKATA KEPADA BODYGUARDNYA...NI STUDENT SAYA DI YAYASAN ANDA..


ANWAR KETIKA ITU MENJAWAT JAWATAN MENTERI KEWANGAN DAN SEDANG HEBAT DIPERKATAKAN BAHAWA BELIAU AKAN MELAWAN GHAFAR BABA (AL-MARHUM) PADA PEMILIHAN UMNO TAHUN 1993.


SAYA JUGA PERNAH MENGIKUT ABAH MENGHADIRI PERJUMPAAN AHLI-AHLI PARLIMEN UMNO DENGAN ANWAR SEBAGAI PERSEDIAAN KEMPENNYA UNTUK MENENTANG GHAFAR.


WALAUPUN RAMAI AHLI PARLIMEN UMNO MENENTANG HASRAT ANWAR LAWAN GHAFAR, TETAPI DISEBABKAN LICIK, PUBLISITI, PROPAGANDA, DAN KEMPEN MANAGERNYA YANG HEBAT, DISAMPING JAWATANNYA SEBAGAI MENTERI 'LUBUK DUIT', ANWAR TELAH MENGGUNAKAN SEGALA VEHICLE DAN KEKUATAN YANG ADA UNTUK MELAWAN GHAFAR DENGAN PELBAGAI HELAH, TIPU MUSLIHAT DAN RASUAH.


SUATU HARI DALAM TAHUN 1993, ANWAR TELAH MENGHANTAR SURAT RASMI BER LETTER HEAD MENTERI KEWANGAN MALAYSIA MENJEMPUT SEMUA AHLI PARLIMENT UMNO UNTUK HADIR KE SATU PERJUMPAAN KHAS DI PWTC. KANDUNGAN SURAT MENYATAKAN BAHAWA ANWAR AKAN MEMBERI PERUNTUKAN KHAS PEMBANGUNAN KEPADA AHLI PARLIMENT.


YANG MENGHAIRANKAN, SURAT JEMPUTAN KE MAJLIS TERSEBUT YG AGAK TERGESA-GESA DI SERAHKAN DENGAN TANGAN KEPADA HAMPIR SEMUA AHLI PARLIMENT UMNO PADA WAKTU MALAM DI HOTEL PENGINAPAN AHLI PARLIMENT.


SAYA MASIH INGAT LAGI, KEBETULAN SAYA MENEMANKAN ABAH DAN ARWAH MAK TIDUR DI HOLIDAY INN JALAN RAJA LAUT (SEKARANG QUALITY HOTEL). LEBIH KURANG JAM 2PAGI, AZMIN ALI MENGETUK PINTU BILIK HOTEL UNTUK MENYERAHKAN SURAT ANWAR KEPADA ABAH UNTUK HADIR KE PERJUMPAAN KHAS ITU DI PWTC JAM 11PAGI.


MUSLIHAT DAN TEMBERANG ANWAR SEBENARNYA SUDAH LAMA, SUDAH MENJADI ASAM GARAM POLITIK ANWAR UNTUK SENTIASA TEMBERANG.


DIKUMPULKAN HAMPIR 90 ORANG AHLI PARLIMENT DARI UMNO PADA JAM 11 PAGI ITU, SEBENARNYA UNTUK MENUNJUKKAN KEPADA MEDIA DAN RAKYAT MALAYSIA BAHAWA AHLI PARLIMENT UMNO MENYOKONGNYA UNTUK MELAWAN GHAFAR. ITULAH MUSLIHAT DAN TEMBERANG ANWAR YANG MEMBUATKAN AHLI PARLIMENT YANG HADIR TERCENGANG-CENGANG DAN MEMANDANG SESAMA SENDIRI.


SEBENARNYA TIADA ACARA PERUNTUKAN KHAS PEMBANGUNAN SEPERTI YANG TERKANDUNG DI DALAM SURAT. DIKUMPULKAN SEMUA AHLI PARLIMENT DI DEPAN WARTAWAN, DAN ANWAR PUN MEMULAKAN PRESS CONFERENCE NYA. SAYA MASIH INGAT AYAT-AYAT AWAL SEBAGAI PEMBUKA KATA PCNYA UNTUK MENYATAKAN BELIAU AKAN BERTANDING UNTUK MELAWAN GHAFAR.. "... dengan penuh iltizam dan tawaduk dalam perjuang politik..." LEBIH SEDIH LAGI ANWAR BERKATA... "....saya hormat pak ghafar sebagai TPM dan timbalan presiden UMNO.... akan tetapi saya tidak boleh mengelak untuk berkata tidak terhadap desakan kuat daripada ahli parliment UMNO yang hadir pada pagi ini untuk mendesak saya bertanding jawatan timbalan presiden UMNO..." BEGITU LICIK TEMBERANG ANWAR.


BEZA 10 TAHUN, KAREKTOR DAN GELAGAT ANWAR JAUH BERBEZA DENGAN APA YANG SAYA KENALI INSAN BERNAMA ANWAR IBRAHIM DI TAHUN 1983.

No comments: