Tuesday, March 27, 2012

KISAH BENAR - REMAJA LARI DARI RUMAH 27/03/2012
















SELAMA INI SAYA HANYA MENDENGAR CERITA DARIPADA TV MAHUPUN AKHBAR MENGENAI REMAJA LARI DARI RUMAH. HARI INI, 27/03/2012 KIRA-KIRA JAM 6 PETANG, SAYA SENDIRI MENGALAMI SENDIRI INSIDEN REMAJA LARI RUMAH.



DUA REMAJA SEPERTI GAMBAR DI ATAS DATANG KE HOTEL UNTUK CHECK IN. GELAGAT AMAT MENCURIGAKAN. DENGAN MENANYAKAN UNTUK AMBIL SATU BILIK SINGLE, TETAPI AKAN BAYAR BILA CHECK OUT.



SAYA KATA TIDAK BOLEH. KENA BAYAR PENUH HARGA BILIK. TIBA-TIBA REMAJA PEREMPUAN DATANG KE KAUNTER DAN BERKATA KEPADA SAYA, MEREKA HENDAK BAYAR RM14 UNTUK DEPOSIT BILIK.



GELAGAT MEREKA BERDUA MENCURIGAKAN SAYA, LEBIH-LEBIH LAGI BUDAK PEREMPUAN ITU PUCAT MUKANYA DAN SEPERTI TIDAK BERMAYA.



SAYA MEMBAWA MEREKA DUDUK DI LOBI UNTUK BERBUAL SETELAH BANYAK KEMUSYKILAN TELAH DAPAT DILIHAT DARIPADA RIAK GELAGAT MEREKA.



TEMUBUAL TELAH MEMBAWA BANYAK KESEDIHAN DI HATI SAYA. BUDAK LELAKI BERUMUR 17 TAHUN DAN REMAJA PEREMPUAN ITU BERUMUR 15 TAHUN. MEREKA BERASAL DARI KAMPUNG SUNGAI ABONG, MUAR.



SAYA TANYA SUDAH BERAPA HARI LARI DARI RUMAH. JAWAB MEREKA SUDAH 3 HARI. KONONNYA CINTA MENYEBABKAN MEREKA LARI DARI RUMAH. KONONNYA IBU BAPA DAN KELUARGA PEREMPUAN MELARANG HUBUNGAN MEREKA.



APAPUN, MEREKA MASIH CETEK TENTANG ERTI KEHIDUPAN. WANG RM14 YANG AWALNYA HENDAK BAYAR DEPOSIT BILIK ITULAH YANG TINGGAL DI POKET MEREKA. BAYANGKAN TIADA WANG, BOLEH ADA HAJAT HENDAK DUDUK HOTEL.



LEBIH MENYEDIHKAN DARIPADA SEMALAM MEREKA BERDUA TIDAK MENJAMAH APA-APA MAKANAN PUN!!!. ITU SEBAB SAYA MELIHAT REMAJA WANITA ITU DALAM KEADAAN LEMAH.


SAYA TANYA KENAPA TIDAK GUNAKAN DUIT RM14 ITU UNTUK MEMBELI MAKANAN? JAWAB MEREKA WANG TERSEBUT BARU DIPEROLEHI DARIPADA MENJUAL KASUT REMAJA LELAKI ITU YANG DIJUAL KEPADA SEORANG BANGLA, DAN HASIL JUALAN KASUT ITULAH MEREKA HENDAK MEMBELI MAKANAN. DAN KATA MEREKA, MEREKA MENCUBA NASIB JIKA DAPAT TIDUR DI HOTEL DENGAN MEMBAYAR BILA CHECK OUT, TETAPI SEBENARNYA MEREKA SUDAH MERANCANG UNTUK TIDAK MEMBAYAR APABILA CHECK OUT.



SAYA MENYURUH STAF SAYA UNTUK MEMBELI NASI CAMPUR UNTUK DIBERI KEPADA MEREKA BERDUA. KESIHAN MELIHAT MEREKA MAKAN DENGAN LAHAPNYA.



SAYA MEMUJUK MEREKA UNTUK BALIK KE RUMAH SEMULA. TANPA MEREKA SEDARI, SAYA ARAHKAN STAF SAYA MENGUBUNGI POLIS.


APABILA POLIS TIBA, MEREKA AGRESIF UNTUK MELARIKAN DIRI. SYUKUR BERKAT SEDIKIT PENGALAMAN YANG ADA, SAYA DAPAT MEREDAKAN KEADAAN.



SETELAH PERBINCANGAN DENGAN PIHAK POLIS, DUA REMAJA ITU AKHIRNYA DI BAWA KE BALAI POLIS BANDA HILIR UNTUK DIAMBIL KETERANGAN.



IBU BAPA KEDUA-DUA REMAJA TERSEBUT SUDAH DIHUBUNGI OLEH PIHAK POLIS. MENURUT POLIS, IBU BAPA REMAJA PEREMBUAT TERSEBUT TELAHPUN MEMBUAT LAPORAN POLIS TENTANG KEHILANGAN ANAKNYA DI BALAI POLIS MUAR.



BANYAK IKTIBAR BOLEH DIAMBIL DARIPADA INSIDEN INI YANG BERLAKU DI HADAPAN SAYA. KITA SEBAGAI IBUBAPA HARUSLAH MENDEKATI DAN MENJAGA ANAK-ANAK KITA AGAR PERKARA SEBEGINI TIDAK TERJADI TERHADAP KELUARGA KITA.



BUKAN SENANG TANGGUNGJAWAB IBU BAPA DALAM PROSES PEMBESARAN DAN KEHIDUPAN ANAK-ANAK.












No comments: