Thursday, January 22, 2009

RASUAH - BUBARKAN SAHAJA UMNO

BACALAH CERITA ORANG UMNO DI SELURUH NEGARA SEKARANG INI. MEREKA BERJUANG UNTUK WANG DAN BUKANNYA UNTUK ORANG MELAYU. HANCUR MUSNAH UMNO. ELOKLAH BUBARKAN SAHAJA UMNO SUPAYA IANYA TERLIPAT DALAM SEJARAH SEBAGAI SEBUAH PARTI YANG PERNAH DIBUBARKAN. ITU LEBIH ELOK DARIPADA KALAH T.K.O DALAM PILIHAN RAYA UMUM AKAN DATANG.

ORANG MELAYU SUDAH JATUH MELUAT KEPADA UMNO GARA-GARA PEMIMPIN BABI SEPERTI DI BAWAH INI YANG MEMUSNAH UMNO SENDIRI. KALAU AKU ADA SENAPANG GAJAH, TEMBAK SAHAJA ORANG MACAM INI. MAMPUS LAGI BAGUS. MENYUSAHKAN BANGSA SAHAJA.

JANGAN TERKEJUT BERUK DALAM MASA SEPULUH TAHUN MENDATANG, MALAYSIA SUDAH PUPUS. RAJA DAH TIADA KUASA. PM ORANG CINA, TPM ORANG KELING. ITUKAN YANG KITA HENDAK SELAMA INI?

FIKIRKAN LAH...SIAPA SEBENARNYA HAMAS, FATAH DAN ISRAEL DI BUMI TANAH MELAYU INI???.


Kontraktor dituduh beri rasuah pemilihan UMNO

22/01/2009 12:57pm

MELAKA 22 Jan. — Seorang kontraktor mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap tuduhan memberi rasuah RM200 kepada seorang wanita semasa pemilihan Ketua UMNO Bahagian Alor Gajah pada 1 November lepas.

Johari Irabhim, 46, dari Kampung Panchor, Durian Tunggal. Alor Gajah, dituduh memberi suapan itu kepada Nadiah Roslan sebagai dorongan untuk mengundi Datuk Abdul Kadir Daud sebagai Ketua Bahagian berkenaan.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu pada 12 tengah hari di perkarangan dewan Institut Latihan Perindustrian, Selandar.

Johari, yang juga Ketua Umno cawangan Kampung Panchor dan bekas pegawai seranta Perbadanan Ayer Melaka (PAM), dituduh mengikut Seksyen 10 (b) (aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 (Akta 575) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16, Akta yang sama, yang membawa hukuman penjara tidak kurang 14 hari atau tidak lebih 20 tahun serta didenda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau sehingga RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi.

Hakim Ahmad Kamar Jamaludin menetapkan empat hari bermula 18 Mei depan sebagai untuk perbicaraan dan membenarkan Johari dikenakan ikat jamin sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin.

Tertuduh diwakili peguam bela Shamsul Iskandar Mohd Akin manakala pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Wong Poi Yoke, dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah. - Bernama


Guru penolong kanan mengaku tak bersalah beri rasuah

22/01/2009 11:22am

KUALA LUMPUR 22 Jan. – Seorang guru penolong kanan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan memberi rasuah sebanyak RM400 kepada dua ahli UMNO pada pemilihan bahagian Raub September tahun lalu.

Junaidi Abdul Hamid, 45, yang juga ahli UMNO cawangan Raub didakwa melakukan perbuatan itu dengan memberi masing-masing RM200 kepada Noranizah Abd. Hamid dan Adnan Samad di coffee house, hotel Grand Season di sini pada pukul 8 malam 13 September 2008.

Wang tersebut sebagai dorongan untuk kedua-dua mereka mengundi Datuk Mustafar Kamal Ab. Hamid sebagai ketua dan Datuk Abdullah Bakar sebagai timbalan ketua UMNO bahagian Raub.

Hakim Rosbiahanim Arifin membenarkan Junaidi dibebaskan dengan ikat jamin RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan dan menetapkan 23 Mac ini untuk sebutan semula kes itu. - Utusan


[DIKEMAS KINI, 2 PETANG] PETALING JAYA: Tiga orang termasuk Naib Ketua Umno Beruas, Perak dan seorang kontraktor berusia 46 tahun didakwa pagi ini berhubung politik wang ketika pemilihan Umno Bahagian tahun lalu.

Di KUALA LUMPUR, seorang penolong kanan sekolah rendah di Raub, Pahang mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di ibu negara hari ini atas dua pertuduhan memberi rasuah dalam bentuk wang semasa pemilihan Umno Bahagian Raub.

Pertuduhan ini merupakan kes pertama melibatkan "politik wang" sejak penubuhan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Junaidi Abdul Hamid, 46, didakwa memberi suapan berbentuk wang tunai kepada dua anggota Umno, Noranizah Abd Hamid dan Adnan Samad masingmasing RM200 sebagai dorongan untuk mengundi Datuk Mustafar Kamal Abdul Hamid sebagai ketua Umno bahagian Raub dan Datuk Abdullah Bakar sebagai Timbalan Ketua Umno bahagian Raub.

Menurut kertas pertuduhan, dia melakukan keduadua kesalahan tersebut di Coffee House, Tingkat 1, Hotel Grand Season, Kuala Lumpur, pada pukul 8 malam, 13 Sept 2008.

Junaidi menghadapi pertuduhan tersebut di bawah Seksyen 10 (b) (aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 16 Akta yang sama jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan atau RM10,000 atau mana yang lebih tinggi.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya Josendra Abu Senin menawarkan ikat jamin sebanyak RM20,000 untuk keduadua pertuduhan dan memohon agar pasport Junaidi ditahan oleh mahkamah.

Bagaimanapun peguam bela Mohd Harris Abdullah yang mewakili Junaidi membantahnya dan memohon agar ikat jamin tersebut dikurangkan kerana ia terlalu tinggi.

Beliau juga berkata anak guamnya yang merupakan seorang penjawat awam iaitu merupakan penolong kanan di sebuah sekolah rendah Raub tidak mungkin akan melarikan diri kerana dia pasti akan mempertahankan jawatan yang disandangnya.

Hakim Rosbiahanin Arifin kemudian menetapkan jaminan sebanyak RM10,000 dan menetapkan 23 Mac ini untuk sebutan semula kes.

Sebagai syarat tambahan Junaidi diperintahkan menyerahkan pasportnya kepada mahkamah.

Rakan Junaidi membayar jaminan tersebut.

KETUA UMNO BERUAS

Di IPOH, Naib Ketua Umno Bahagian Beruas tidak mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan memberi rasuah wang tunai berjumlah RM300 kepada seorang anggota parti itu pada pemilihan Umno bahagian Oktober lepas.

Tertuduh Azman Noh, 42, yang juga merupakan seorang kontraktor didakwa secara rasuah memberi suapan RM300 kepada Davad @ Daud Parman pada 11 Oktober lepas di sebuah rumah beralamat No.10 A, Kampung Sungai Ramai, Air Tawar dekat sini kira-kira 12 tengah malam.

Azman yang juga bekas seorang pendidik didakwa melakukan perbuatan itu sebagai dorongan supaya Davad @ Daud melakukan satu perkara iaitu memilihnya bagi jawatan Naib Ketua Umno bahagian itu, Abdul Manaf Hashim bagi jawatan Ketua Umno dan Azhar Ahmad bagi jawatan Timbalan Ketua Umno pada pemilihan bahagian Beruas pada 12 Okt lepas.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh membenarkan tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin berjumlah RM6,000 dengan seorang penjamin walaupun peguam Khairil Azwa yang mewakili tertuduh memohon ia dikurangkan kepada RM5,000.

Sebelum itu pendakwaan yang dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya How May Ling memohon ikat jamin sebanyak RM10,000.

Peguam berkenaan memaklumkan kepada mahkamah bahawa oleh kerana tertuduh memberi kerjasama yang baik sepanjang siasatan kepada pihak pendakwaan dan jaminan untuk memastikan kehadiran tertuduh ke mahkamah.

"Penduduk tempatan juga tidak mempunyai bukti tertuduh akan boleh melarikan diri dan semenjak disiasat tidak ada bukti tertuduh cuba mengganggu saksi," katanya.

Peguam turut memberitahu mahkamah, tertuduh mula dipanggil untuk membantu siasatan pada 6 November lepas dan pada Selasa lepas tertuduh sekali lagi dipanggil untuk tujuan yang sama dan sejurus selepas memberi keterangan pada hari tersebut tertuduh ditahan.

Azhaniz Teh juga menetapkan 1, 2 dan 3 Jun depan sebagai tarikh perbicaraan.

Azman yang mempunyai lima orang anak berusia dua hingga 16 tahun dan seorang isteri yang berkhidmat sebagai pembantu tadbir di sebuah jabatan kerajaan itu didakwa di bawah Seksyen 10 (b) (aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 16 akta yang sama.

Jika sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan.

KONTRAKTOR

Di MELAKA, kontraktor berusia 46 tahun, Johari Ibrahim mengaku tidak bersalah atas tuduhan memberi rasuah RM200 untuk mendapatkan sokongan ketika pemilihan Umno Bahagian Alor Gajah.

Dia didakwa di Mahkamah Sesyen Alor Gajah, Melaka.


ADUN Semenyih mengaku tidak bersalah

21/01/2009 12:45pm

KUALA LUMPUR 21 Jan. - Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semenyih, Datuk Ahamad Kuris Mohd. Nor mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ampang atas tiga tuduhan meminta dan menerima rasuah RM25,000 dari seorang pengarah syarikat pembinaan dua tahun lalu.

Ahamad Kuris, 57, didakwa cuba memperolehi suapan RM170,000 dari pemilik syarikat Ufuk Rafa Sdn. Bhd, Azlan Ahmad Marshid sebagai dorongan untuk membantu mendapatkan tender pembinaan jalan keluar masuk 100 kaki di Taman Impian Ehsan, Balakong, Cheras pada pukul 11.53 pagi pada 26 Februari 20006 lalu.

Dia juga didakwa menerima suapan RM20,000 dan RM5,000 daripada Azlan atas tujuan yang sama di pejabat UMNO Bahagian Hulu Langat pada pukul 12.30 tengah hari pada 11 Mei 2007 lalu.

Hakim Noradidah Ahmad membenarkan Ahmad Kuris dibebaskan dengan ikat jamin RM35,000 dengan seorang penjamin serta menetapkan 12 Mac ini untuk sebutan kes itu. - Utusan

Politik wang pemilihan Umno: Bekas setiausaha politik menteri disiasat

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Sehari selepas mengumumkan bahawa tiga orang akan dihadapkan di mahkamah hari ini berhubung politik wang pemilihan Umno bahagian baru-baru ini, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memperluaskan operasinya dengan dipercayai menahan 12 yang lain.

Antara yang ditahan adalah seorang bekas setiausaha politik menteri kerana dipercayai memberi rasuah bagi memastikan pemilihannya dalam pemilihan Umno Mac ini.

SPRM menahan mereka, yang berasal dari Pahang kerana menerima wang daripada pemimpin kanan Umno itu untuk mempengaruhi undi ketika pemilihan.

Difahamkan mereka ditahan semalam dan kelmarin dipercayai menerima rasuah antara RM300 sehingga RM500 seorang.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Shukri Abdullah berkata, 12 individu tersebut ditahan sejak petang kelmarin di sekitar daerah Maran dan Temerloh.

"Bagaimanapun, 11 daripada mereka telah dibebaskan dengan jaminan SPRM hari ini (semalam), manakala seorang lagi masih ditahan untuk siasatan lanjut," kata beliau dipetik Bernama.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas sama ada tangkapan masih dilakukan bagi membantu menyelesaikan kes tersebut.

Kelmarin SPRM memaklumkan tiga orang termasuk seorang Naib Ketua Umno akan didakwa di mahkamah hari ini atas tuduhan memberi wang rasuah ketika pemilihan Umno Bahagian Oktober dan November lalu.

Mereka melibatkan ahli Umno di Perak, Pahang dan Melaka.

Pemilihan Umno berlangsung selama sebulan antara awal Oktober dan November lalu.

Dalam kes pertama, jelas SPRM, seorang Naib Ketua Bahagian Umno di Perak dijangka didakwa atas dakwaan memberi wang rasuah RM300 kepada seseorang dalam pemilihan bahagian.

Sementara itu, seorang lagi ejen dijangka akan didakwa kerana memberi rasuah RM200 kepada seseorang bagi mengundi calon dalam pemilihan Ketua Bahagian Umno di Pahang.

Di Melaka, seorang lagi ejen juga dijangka didakwa atas dakwaan memberi RM200.

Ketiga-tiga mereka akan didakwa mengikut Seksyen 10(b) Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 2008.

Ia merupakan kes pertama melibatkan SPRM beroperasi sejak 1 Januari lalu.

Akhir bulan lalu, SPRM yang dulunya dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah (BPR) berkata, akan memfailkan pendakwaan terhadap sekurang-kurangnya tiga ahli politik berhubung kesalahan rasuah, politik wang dan salah guna kuasa dalam masa terdekat.

Selain itu, beberapa kes berkaitan isu sama yang selesai disiasat dihantar semula ke Bahagian Siasatan BPR untuk dikemas kini bagi menghasilkan kertas siasatan lebih kukuh, malah ada yang diserahkan kembali kepada Lembaga Disiplin untuk tindakan dalaman parti berkenaan.

Bagaimanapun ahli politik yang akan didakwa itu bukan calon yang bertanding jawatan tertinggi Umno pada pemilihan parti itu, Mac depan.

Persetujuan untuk meneruskan proses pendakwaan terhadap tiga kes itu diberikan selepas meneliti secara terperinci kertas siasatan yang diserahkan Bahagian Siasatan BPR.
1 comment:

SEAWEED said...

Dah kena dah... si penyamun menyamun
Dah padan dah ... perampok merampok
Tapi...
Nak buet camno..
Dah Budaya ammeno turun temurun
Asik nyamun rampok menyuap...
Cakap berdegar2 nak bela bangsa agama
tapi... perut gak di buncitkan... so kenalah menyuap memastikan terus berkuasa.
Rakyat jelata dah tau
Rakyat jelata dah menyampah
bye bye ammeno...bye bye